Funktionelles Futter für Kühe - Mehrwert als Nährwert

Wissenschaftliche Publikationen

  • Icon HARDER, H./KHOL-PARISINI, A./ZEBELI, Q. (2015): Treatments with organic acids and pullulanase differently affect resistant starch and fiber composition in flour of various barley genotypes.

    In: Starch /Stärke 67 (5-6) Mai 2015, S. 512–520.

  • Icon HARDER, H./KHOL-PARISINI, A./ZEBELI, Q. (2015): Modulation of resistant starch and nutrient composition of barley grain using organic acids and thermal cycling treatments.

    In: Starch /Stärke 67 (7-8) Juli 2015, S. 654 - 662.

  • Icon HARDER, H./KHOL-PARISINI, A./METZLER-ZEBELI, B./KLEVENHUSEN, F./ZEBELI, Q. (2015): Treatment of grain with organic acids modulates ruminal microbial community structure and fermentation patterns at two different dietary phosphorus levels in vitro.

    In: Journal of Dairy Science 98 (11).

  • Icon HUMER, E./ GHAREEB, K./HARDER, H./ MICKDAM, E./KHOL-PARISINI, A./ZEBELI, Q. (2015): Peripartal changes in reticuloruminal pH and temperature in dairy cows differing in the susceptibility to subacute rumen acidosis.

    In: Journal of Dairy Science.

Tagungsbeiträge

  • Icon Effects of treating barley with citric or lactic acid on the resistant starch content and changes in nutrient composition.

    Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, 10. – 12.03.2015, Göttingen/Deutschland (Posterbeitrag).

  • Icon Der Gehalt an resistenter Stärke verschiedener Gerstensorten und seine Beeinflussung durch organische Säuren und Pullulanase.

    13. BOKU-Symposium Tierernährung 2014, 29.04.2014, Wien (Posterbeitrag).

  • Icon In vitro ruminal fermentation of barley grain treated with citric or lactic acid, with or without inorganic phosphorus supplementation.

    68. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie vom 18. – 20.03.2014, Göttingen, Deutschland (Posterbeitrag).

  • Icon Gehalt an resistenter Stärke von österreichischen Gerstensorten und seine Beeinflussung durch eine Behandlung mit Milchsäure.

    12. BOKU-Symposium Tierernährung, 11.04.2013, Wien (Posterbeitrag).

  • Icon Reticuloruminal temperature in dairy cows is affected by calving day but not by peripartal changes and susceptibility to rumen acidosis.

    19th European Society of Veterinary and Comparative Nutrition Congress, 17-19.09.2015, Toulouse/Frankreich (Vortrag).

  • Icon Peripartal dietary changes increase the susceptibility to subacute rumen acidosis in dairy cows but its severity is different in susceptible and tolerant animals.

    19th European Society of Veterinary and Comparative Nutrition Congress, 17-19.09.2015, Toulouse/Frankreich (Vortrag).

  • Icon Effects of treating barley grain with citric or lactic acid with or without inorganic phosphorus supplementation on in vitro fermentation characteristics.

    69. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, 10.–12.03.2015, Göttingen/Deutschland (Vortrag).

  • Icon Processing of cereals and phosphorous supplementation modulates rumen fermentation and microbiota in Rusitec.

    4. Symposium of Animal Gut Health, 17.11.2014, Wien (Vortrag).

Dissertationen

  • Icon HARDER, H. (2015): Assessing the efficacy of processing grain with organic acids and pullulanase to modulate its nutrient composition and improve ruminal fermentation in vitro.

    Dissertation zum Dr. tech. nat., Veterinärmedizinische Universität Wien, Wien (Betreuer: Univ.-Prof. Qendrim Zebeli, Ao. Univ. Prof. Wilhelm Friedrich Knaus)

Schulische Abschlussarbeiten

  • Icon IONASZ, V.-S./VOSTATEK, M. (2014): Auswirkung der Futterverträglichkeit bei Kühen auf das Immunsystem.

    HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien (Diplomarbeit)

  • Icon BINDER, K./JELINEK, A./KREUZER, M./STÖGER, D. (2013): Optimierte enzymatische Bestimmung der resistenten und löslichen Stärke diverser Gerstensorten mit und ohne Behandlung.

    HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien, (Diplomarbeit)

  • Icon SCHMIDT, L./WEINMANN, P./TRPISOVSKY, A. (2014): Funktionelles Futter für Kühe.

    HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien, (Diplomarbeit)

  • Icon KAPFENBERGER, T. (2015): Ernährung von Wiederkäuern mit besonderer Berücksichtigung von Kalb und Kuh.

    Stiftsgymnasium Admont, Admont (Vorwissenschaftliche Arbeit)

  • Icon PAUL, P./SIJAMHODZIC, L. (2015): Funktionelles Futter für Kühe - Bestimmung der Rohproteine und Trockensubstanz.

    HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien (Diplomarbeit)

  • Icon NEUPER, M./ROSCHITZ, M. (2015): Funktionelles Futter für Kühe – Mehrwert als Nährwert.

    Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft, Raumberg-Gumpenstein (Diplomarbeit)